Debatindlæg i Jyllands-Posten

Er det omfattende udbud af kombi-uddannelser en fordel for danske virksomheder?

af adm. direktør Claus Mølgaard Jensen, GoApplicate

ITEK under Dansk Industri har fornylig udgivet en rapport om manglen på it-folk i Danmark. Det sker samtidigt med, at flere større danske it-virksomheder som IBM, CSC og KMD fyrer flere hundrede medarbejdere. Som direktør i en mellestor dansk it-virksomhed og mangeårig ansvarlig for rekruttering i flere forskellige virksomheder giver det stof til eftertanke, da jeg også oplever udfordringen med at finde de rigtige nye medarbejdere.

Men samtidig oplever jeg også underen over det utal af kombinationsuddannelser, som eksempelvis hedder noget med it. Det svækker vores muligheder for at finde frem til de rigtige nye medarbejdere, at nogle kommer med uddannelser, vi aldrig har hørt om, ikke ved hvad indeholder og som måske allerede er taget af udvalgshylden igen. Det kan betyde, at vi overser mulige nye medarbejdere, fordi vi ikke ved, hvad det er, de kan tilbyde os.

Hertil kommer, at det vi oftest har brug for er hardcore specialister, som kan deres kram i dybden og ikke har den brede overordnede tilgang til flere områder. Her kommer kombinationsuddannelserne til kort. En hurtig opgørelse på uddannelsesguiden viser, der er langt over 50 uddannelser, som hedder noget med it, når vi snakker bachelor og kandidat. Dertil kommer professionsbachelorer og flere kortere videregående uddannelser.


debat-webDet store udbud af mere eller mindre ukendte kombinationsuddannelser svækker de unges muligheder for at vælge en uddannelse med fremtid i, som er kendt og anerkendt af de virksomheder, som de efter endt uddannelse ønsker at blive ansat i og som samtidigt honorerer de aktuelle krav i fx it-branchen om specialister. "Kommunikation", "teknologi" og "innovation" er in og måske er det derfor, der findes et meget bredt udvalg af uddannelser, som fokuserer på disse områder.

Min påstand er, at mange unge løber panden mod muren, når de kommer med en uddannelse, som deres potentielle arbejdsgivere ikke kender, og uddannelsesinstitutionen måske ikke har fået markedsført godt nok. En uddannelse som både er ukendt og for bred, er ikke det bedste kort, vi kan give vores unge mennesker på hånden, og det rigtige tilbud til danske virksomheder, som har brug for spidskompetence.

Derfor vil jeg som rekrutteringsansvarlig direktør anbefale, der blev lidt færre muligheder, fokus på specialisering udbygges, og at vi fastholder udbuddet gennem flere (mange) år. Dermed giver vi både de unge uddannelser med fremtid i, og virksomhederne bedre muligheder for at rekruttere nye medarbejdere med de rigtige spidskompetencer.

Svaret på mit indledende spørgsmål er derfor "nej", og fordelene for de unge er heller ikke til at få øje på.

Læs indlægget i Jyllands-Posten

Flere nyheder