En opfordring til de danske virksomheder om at udnytte de teknologiske muligheder, der ligger lige til højrebenet. Herefter kan det så være en god idé at kigge på big data.

Danskerne er det folk i EU, der er længst fremme, når det kommer til at benytte digitale løsninger som f.eks. netbank og onlineshopping. Det viser EU's såkaldte digitale indeks, som netop er offentliggjort. Men til gengæld sakker danske virksomheder bagud, når det gælder udnyttelsen af de digitale muligheder. Derfor kører Dansk Industri de kommende to år en målrettet digitaliseringsindsats, som skal få flere virksomheder til at udnytte fordelene ved at investere i digitale løsninger. Det sker med baggrund i det faktum, at danske virksomheder er nødsaget til at være blandt de mest innovative og produktive, hvis de fortsat skal kunne konkurrere med udlandet.

Big-data.0.25

Nye undersøgelser påpeger samtidig, at der er stor fokus på udnyttelsen af big data i såvel danske som internationale virksomheder. Og jeg er helt enig i, at der ligger et enormt potentiale i at indsamle eksempelvis demografiske data, kundedata, holdninger via sociale medier samt interaktions- og transaktionsdata og udnytte disse til at blive klogere på kunderne og udvikle innovative produkter. Big data vil på mange måder revolutionere vores verden i fremtiden.

Men når det er sagt, bør man også huske på, at der kan ligge store investeringer og et massivt arbejde i at nå frem til at kunne udnytte disse data. Når man samtidig ved, at rigtig mange virksomheder ikke udnytter basale muligheder, som it-teknologien stiller til rådighed, er det min opfordring at plukke de lavthængende frugter først.

Og potentialet er stort hos de danske virksomheder, idet der fortsat er en stor gruppe, som ikke har fået taget fat i området og fortsat kører med løsninger, som på mange måder er oldnordiske. Der findes således mange virksomheder, som har udviklet deres it-system gennem mange års knopskydning uden nogen form for strategisk retning. Andre styrer centrale dele af virksomheden via en mangfoldighed af regneark, og hos nogle helt tredje findes sammenhængen og overblikket over it-systemet primært i hovedet på de medarbejdere, som har været med hele vejen gennem opbygningen af systemet.

Hos dem alle er det gældende, at man hurtigt mister overblikket og har vanskeligt ved at vedligeholde systemerne, og virksomheden bliver ekstremt sårbar. Det svækker i høj grad virksomhedens konkurrenceevne og evne til at reagere hurtigt i en meget dynamisk verden.

Vil man således styrke virksomheden gennem de muligheder, som ligger lige for, kan det eksempelvis ske ved at udvikle kundespecifikke applikationer, som binder virksomhedens eksisterende standardsystemer sammen, og derigennem optimere workflows, skabe bedre overblik og udnytte data på en mere effektiv måde.

Det giver både konkurrencemæssige fordele væsentligt hurtigere og på en mere overskuelig måde, og samtidig har virksomheden væsentligt bedre forudsætninger for efterfølgende at gå i krig med big data. Ved at starte med at se på udnyttelse af simple og grundlæggende systemer, der kan bidrage til at skabe struktur og overblik over data, kan man relativt hurtigt forbedre dagligdagen for brugerne. Samtidig er der gode muligheder for i små og overskuelige tempi at bevæge sig den rigtige retning uden at skulle indføre større og måske mere uoverskuelige systemer, som samtidig koster mange ressourcer at indføre og vedligeholde.

Lad dette være endnu en opfordring til de danske virksomheder om at udnytte de teknologiske muligheder, der ligger lige til højrebenet gennem implementering af teknologisk opdaterede it-løsninger, som styrker virksomhedens daglige arbejde, konkurrenceevne og dermed vækstmuligheder. Herefter kan det så være en god idé at kigge på big data.

Det handler om at komme i gang nu - det kan kun gå for langsomt.

Claus Mølgaard Jensen
Administrerende Direktør

Flere nyheder